İnovatif bir şirketin başına gelebilecek en kötü şeylerden birisi çalışanlarının “uyumlu çalışan” profilini yanlış anlaması ve farklı görüş ileri sürmekten çekinip her şeye “he” deyip geçmeyi tercih etmeleri olsa gerek.

Kabul etmek gerekir ki çatışmaları yönetmek her ne konumda olursanız olun zor. Biraz cesaret, biraz sağduyu, biraz soğukkanlılık, biraz empati ve güçlü iletişim becerileri gerektiriyor. Bu süreci profesyonelce yönetmek de mümkün profesyonelce yönetiyormuş gibi yapmak da.

Doğru olan bir çatışma hissedildiğinde sağduyulu davranıp doğru yerde “bunu konuşalım mı?” diyerek gerginliği sorgulamak olsa da bunu nasıl yaptığımız işin rengini değiştiriyor. Eğer hesap sorar gibi sorguluyorsak zaten gerginlik istemediği için konuşmaktan kaçınan kişi yine geçiştiriyor. Yahut “ilk ben sorayım da kontrol bende olsun, profesyonelliğimi konuşturarak onu utandırayım” düşüncesiyle yapıyorsak yine sonuç elde edemiyoruz, sadece belki etmiyorlarsa artık bizden nefret edebiliyorlar. Sonuçta herkes işin iç yüzünü görüyor, belki sadece biz bunu  görmezden gelmeyi tercih ediyor ve içimizi rahatlatıyoruz.

Egomuzu yenebiliyor ve “gerçekten” konuyu çözmek istiyorsak ki başarılı liderler bu şekilde hareket ediyorlar, samimiyetimizi ses tonumuz ve yaklaşımımızla ortaya koymamız gerekiyor. Karşımızdakinin eylemini  ya da kişiliğini sorgulamadan olayın nasıl geliştiğini konuştuğumuzda bu görüşme güç gösterisi, doğru/yanlış çekişmesinden işbirliğine dönebiliyor. Hatta gerçek bir profesyonelseniz ve üstünlük kaygılarınız yoksa, korkmuyor ve öfkelenmiyorsanız karşınızdaki kötü hissettiğinde, onun kötü hissetmesini istemediğinizi de gösterebiliyorsunuz,  başarılı ve yenilikçi ekipler de bu şekilde doğuyor.

Önemli bir nokta da gerçekten dinlemek tabi. Stephen Covey, insanların çoğunun anlamak için değil cevap vermek için dinlediklerini söylüyor ve çok da haklı görünüyor. Hele ki çatışma ortamında çok da kolay değil  hem konuyu açıp hem de haksız olduğunuz bir nokta varsa kabul etmek, gerçek liderlerin farkı da burada ortaya çıkıyor.

Başarıyla yönetebileceğimiz, hatalarımızdan korkmadan, öfkelenmeden, kaygılanmadan konuyu ele alabileceğimiz,  bir maç ya da iktidar mücadelesi olarak algılamayacağımız çatışmalarımız olsun ki yenilikler de bu farklı görüşlerden doğsun.

Sevgilerimle